Najlepšie knihy za rok 2015 | Books

14:58

Ahojte!
Celkom ma znervózňuje fakt, že vôbec nestíham s článkami a to som ich chcela mať pôvodne prednastavené nech nestresujem.
Nevadí, pusťme sa radšej hneď na vec.


Jedna z prvých kníh, čo ma príjemne prekvapila v minulom roku boli Búrlivé pančušky od Louise Rennisonovej. Ak máte radi teen fiction a chicklit tak si ju určite prečítajte. S tejto knihy sršala atmosféra a charaktery boli mierne na hlavu ale v tom správnom zmysle slova. Hlavná hrdinka mala svoje chyby ale v prvom rade mala dobré srdce a úmysly čo vyvážilo jej občasné (časté) hlúpe správanie. Je m ľúto, že v sérií sú len ďalšie 2 knihy - Sen noci pančuškovej a Skrotenie zlej pančušky. Táto séria mi príde oveľa lepšia ako Angus atď., kde je hlavná postava Georgia tak otravná a odporná, že sa čudujem úspechu tej série, keďže som celú prvú knihu krčila nosom a krútila hlavou. Síce ide o čosi ako spin off tej predošlej série, keďže Georgia je sesternica Tallulah, ktorá je hlavnou postavou v "pančuškovej" sérií. Dej je zasadený do prostredia hereckej školy v Británií, kde je väčšinu času zamračené a je to zapadákov plný podivínov. Ale aby som sa veľmi nerozpisovala, kniha je plná vtipných, divných postáv, zvláštneho romantického štvoruholníka, ktorý tak celkom ani nie je štvoruholník. Je to príjemná oddychovka, ktorá vám zaručene zdvihne náladu a rozosmeje vás. 

Narozdiel od predošlej knihy, Zostaň so mnou je smutné čítanie, žiadna oddychovka. Síce by som to nenazvala ani ťažkým čítaním, je to niečo na pomedzí ale určite vám namiesto úsmevu zostanú iba slzy. Seriózne, plakala som vo vlaku. A nehanbím sa za to... Okrem toho si akoby uvedomíte, že nikdy neviete čo vás čaká za rohom a že treba žiť naplno.
Ďalšou sériou, ktorá ma chytila za srdce v tomto roku bola Upírska akadémia od Richelle Mead. Síce som sériu začala čítať už v 2014, až rok 2015 bol ten prelomový rok, keď som sa do tejto série zamilovala. Úplne ma dostali knihy Tieňom pobozkaná a Krvavý sľúb a ak by som v knižnici zohnala 5 a 6 knihu, dočítala by som ich ešte v tomto roku (čo som už napravila!). Ak ste ich nečítali, nech je vám odporúčaním to, že ako som tieto knihy chytila do rúk, nepustila som ich až pokiaľ som ich nedočítala. Žiadny spánok, žiadne WC, žiadne jedlo.. Jediným mojím šťastím je, že som rýchly čitateľ, takže som to zvládla v priebehu pár hodín (8-10cca). 


Pri čítaní série Lily od Holly Webbovej som sa akoby znovu dostala do "detstva". Tieto knihy sú tak krásne, krásne napísané a je v nich nové zaujímavé poňatie mágie.
Prvé dve knihy Nástrojov smrtelníkov od Cassandry Clare... Toto je séria, ku ktorej som si myslela, že sa nikdy nedostanem. Trocha ma odrádzala dĺžka kníh a tiež neboli nikdy zohnatelné v knižnici a nemala som chuť kupovať si knihy o ktorých som nevedela, či budú dobré. Mesto kostí a Mesto popola ma dostali a už teraz sa teším na to ako sa celá táto séria vyvinie. Jedinou nevýhodou je, že som tieto knihy, prvé tri , prečítala ešte pred videním seriálu a preto mám teraz na ten seriál o to ťažšie srdce. Ak ste niekto túto sériu čítali, koho shipujete najviac. U mňa jednoznačne vyhráva Malec.
Keďže mojím najobľúbenejším žánrom je teen fantasy nevyhla som sa ani ďalšej sérií kníh s mágiou. Kruh, Oheň a Kľúč nie sú typickými knihami, je na nich poznateľné, že ich nepísali americký ani anglický autori čo je fajn. Občas je dobre pozrieť sa na magický svet aj z iných perspektív. Tieto knihy ma po dobu ich čítania úplne pohltili aj keď ma naštvalo, že všetky moje obľúbené postavy zomreli. Čo je celkom vtipné a to je jeden z badateľných rozdielov, kde viete, že neide o UK alebo US sériu, kde veci zvyčajne končia happyendom. Aspoň pri teenage fantasy.
Dlho som túžila po tom aby som sa dostala k dočítaniu série Atramentového sveta od Cornelie Funkeovej. Najviac sa mi páčila prvá kniha, ostatné boli o dosť temnejšie a vôbec som si nebola istá, ktorým smerom sa bude príbeh uberať ale aj tak... Atramentové srdce, krv a smrť na mňa zapôsobili.
Nasledujúce knihy, ktoré budem spomínať sú z iného súdka. Konečne sa presunieme od fantasy niekde inde. Fanušíčka od Rainbow Rowell bola úžasná kniha. Je to jedna z kníh, kde ani neide o nejaké extra dejové zvraty ale charaktery a samotné písanie autorky vás vtiahne natoľko, že chcete aby táto kniha pokračovala donekonečna. 
Poslednou tohtoročnou knihou, ktorá si zaslúži osobitnú zmienku je Pomarančové dievča od Josteina Gaardera. Autor je zodpovedný aj za knihu Sofiin svet, ktorá bola dobrá ale na Pomarančové dievča zďaleka nemala. Už len samotný fakt, že je táto kniha medzi mojimi obľúbenými svedčí o tom, že musí byť dobrá. To hlavne preto, že nemám nejako extra rada filozofické knihy a knihy, ktoré riešia tieto otázky, proste to zvyčajne nie je moja šálka čaju. Jednoznačne vám táto kniha zmení pohľad na svet.

A ešte knihy, ktoré si zaslúžia zmienku, keďže boli tiež skvelé:
Leona Štibláriková - Šťastlivec
Eoin Colfer - P.a.s.c.a. - Nesmelý zabijak
Carrie Ryan - Les kostí
Karen Thompsonová Walkerová - Vek zázrakov
Cecelia Ahern - The Gift
Deborah Harkness - Príbeh čarodejnice
Katherine Patersonová - Most do krajiny Terabithia
Cassandra Clare a Holly Black - Magistérium: Železná skúška

Toto sú tie najlepšie knihy, ktoré som prečítala v roku 2015. Verím, že rok 2016 bude úspešný a nájdem si kopu nových skvelých knižných obľúbencov a že sa konečne dokopem aj k písaniu pravidelných recenzií. Dúfam, že nevadí, že som sa ku každej knihe extra nerozpisovala, bolo by to potom strašne nadlho. Ak by ste však o nejakej konkrétnej chceli vedieť viac tak sa ma spýtajte na asku alebo ma v komentároch poproste o recenziu.

You Might Also Like

6 komentárov

  1. Ahoj, zapísala si si aj tento blog do môjho náberu tak ti chcem oznámiť, že aj tento som si do affs zapísala. ;-) Máš to tu krásne a zaujímavé články, ktoré si rada prečítam. ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ak sa ešte môžem spýtať, čo chceš na ikonku ?? :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zatiaľ sú tie knihy fajn neskôr ale plánujem photoshoot, tak ti potom hodím link na nejakú schopnú fotku :D

      Odstrániť
  3. ÁÁÁ, jsem naštvaná! Psala jsem Ti komentář z tabletu po zkoušce a očividně se neodeslal :/. Psala jsem, že si chci přečíst tu Upíří Akademii. A dál nevím… ale něco v tom smyslu, že zrovna v knížkách se docela rozcházíme ;) :D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite si ju prečítaj :D Myslím, že by ťa celkom mohla aj zaujať :)
      To áno, ty si viac na dospelejšie :D

      Odstrániť
  4. Až dočítaš Nástroje smrteľníkov, určite vyskúšaj aj trilógiu Pekelné stroje (tiež od Cassandry Clare) - je skvelá! Ohľadom Upírskej akadémie, Príbehu čarodejnice a Atramentového sveta súhlasím, plus ma veľmi zaujalo Pomarančové dievča. Už dávnejšie som počula, že Gaarderove knihy stoja za to :)

    OdpovedaťOdstrániť